Volksgezondheid in Nederland

Hoe staat het met de volksgezondheid en zorg in Nederland? Volksgezondheidenzorg.info, een product van het RIVM maakt verschillende periodes data openbaar over de volksgezondheid in Nederland. Met hierin onder andere de huidige situatie, trends en oorzaken en gevolgen van een positieve of negatieve gezondheid.

Meer dan de helft van de Nederlands sport elke week 
De Nederlandse bevolking sport veel, ruim de helft van de Nederlanders die 12 jaar en ouder zijn sport wekelijks of zelfs vaker. Dit percentage is zelfs iets gestegen ten aanzien van data tussen 2014 en 2016. Mannen sporten net iets vaker dan vrouwen, maar dit scheelt niet veel. Eerdere jaren bleek ook al dat mannen hier net iets beter op scoren. Wanneer je de cijfers van 2017 vergelijkt met 2001 is er een lichte stijging te zien van het aantal mannen en vrouwen dat wekelijks sport.

Positieve gezondheidseffecten
Sporten kan vele gezondheidsvoordelen opleveren. Matige lichamelijk activiteit, denk hierbij aan fietsen, heeft al een positief effect. Deze activiteiten, zoals fietsen of wandelen, moet dan wel frequent worden gedaan. Voetballen, tennissen, hockeyen of een andere gerelateerde sport valt onder intensieve lichamelijk activiteiten. Dit bevordert de conditie van bijvoorbeeld de longen. Wanneer iemand helemaal niet beweegt heb je kans op negatieve effecten van de gezondheid. Minstens 150 minuten matig tot intensief bewegen per week zorgt voor gezondheidswinst.

 

 

Geef een reactie